taagaenger-sense-boerneterapi

Tågænger

Der kan være mange årsager til at børn går på tæer (tågænger) og det er ikke atypisk, at børn eksperimenterer med forskellige gangvarianter i løbet af de første par leveår. Hvis barnet kan komme ned på flad fod, ikke har smerter og ellers følger sin egen motoriske udvikling, er der ikke grund til bekymring.

Hvis barnet efter 2 års alderen stadig tenderer til tågang, vil det være godt at få undersøgt den bagvedliggende årsag af en børnefysioterapeut.
Vedvarende tågang kan på sigt medføre smerter i hælen og lægmuskulaturen, give udfordringer ved brug af sko eller påvirke balancen og dermed resultere i faldtendens.

Jeg ser ofte at børn med tendens til tågang, har aktive gribereflekser i fødderne. Denne bør integreres og gå i dvale omkring 1 års alderen eller når barnet begynder at øve sin gangfunktion. Refleksen kommer til syne, når barnet bliver rørt under fødderne og tæerne krummer sig sammen.
Når refleksen er overaktiv og generer barnet, vil barnet ofte forsøge at undgå fuld fodkontakt med underlaget. Dette vanskeliggør naturligvis barnets evne til at stabilisere over fodleddet og bevirker derfor til usikker balance. Barnet bevæger sig derfor også ofte hurtigt afsted, som kompensation for en usikker balance og på sigt, uden behandling, vil det kunne medføre stramme og spændte akillessener samt muskulatur.

Jo hurtigere man reagerer på tågang, jo nemmere vil det også være at hjælpe barnet, som skal tillære nye hensigtsmæssige vaner.